fbpx

Kuressaare linn tähistab sünnipäeva

Kuressaare linn tähistab sünnipäeva

8. mail saab Kuressaare linn 457. aastaseks. Kehtiva eriolukorra ajal väldime kuressaarlaste enda heaolu pärast rahvarikast pidu, kuid loomulikult ei jää sünnipäev pidamata. Kutsume kõiki linlasi ja linna sõpru sünnipäeva tähistama virtuaalsel teel. Nii nagu hetkeoludes paslik.

Hoides sünnipäevatraditsioone, siis ka sel aastal saame osa vallavanem Madis Kallase tervitusest ja kohe kindlasti ei loobu me tordist. Lisaks toimub reede õhtul Kuressaare kultuurikeskuse Facebooki lehel Kuressaare teemaline mälumäng.

Seekord saab iga linlane üleskutse valmistada tort. Nimelt esitavad väljakutse kolm tordimeistrit – Leena Mölder, Mari-Liis Raud ning Madis ja Marita Kallas. Vali neist vähemalt üks, mida järele meisterdada või tee tort valmis enda retsepti põhjal, saada pilt või video Facebooki sõnumina Kuressaare kultuurikeskusele või emailile merike.lipu@kuressaare.ee hiljemalt 11. maiks.

Tasub jälgida Saaremaa valla kui ka Kuressaare kultuurikeskuse Facebooki lehte. Lisaks tordi valmistamisele on kavas ka muusikalised tervitused ja ajude ragistamist vajav mälumäng.

Leena Mölder enda valmistatud linnupiimakoogiga

LINNUPIIMAKOOK
Leena Mölder

BISKVIIT:
4 muna
150g suhkrut
100g jahu
50g kartulitärklist
1tl küpsetuspulbrit
Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja vahusta tugevaks vahuks. Lisa munakollased, vahusta kuni vaht on ilus, lisa kuivained ja sega ilusti läbi. Vala taigen vormi ja küpseta 180 `C juures 25-30min. Jahuta ja lõika tordipõhi kaheks, jäta alumine pool vormi põhja. Valmista suflee.

SUFLEE:
10 muna
150g +150g suhkrut
200g võid
200ml piima
30g želatiini +150ml vett
1spl nisujahu
Pane želatiin veega paisuma. Sega munakollased 150g suhkruga, lisa jahu, sega läbi, lisa piim, sega. Kuumuta segu vesivannil, pidevalt vispeldades kuni segu pakseneb. Jahuta veidi külmas vees.
Vispelda sisse toasoe või. Vahusta munavalge pehmeks vahuks, lisa suhkur ja vahusta kuni vaht tugev.
Sulata želatiin ja vispelda munakollase segu hulka, lisa ettevaatlikult ja jaokaupa munavalge. Saadud vaht vala tordipõhjale, pane peale teine tordipõhjapool ja pane külmkappi tarretuma.
Võid koogi eelmisel päeval valmis teha, siis jääb teisel päeval ainult kaunistada.

KATE:
10spl suhkrut
4spl kakaod
8spl vett
60g võid
Sega potis kõik ained, aja keema ja keeda 3-5 min, kuni segu on kergelt veniv ja sinakalt läikiv. Vala kate tordile ja kaunista meelepäraselt. Mina kasutasin maasikaid, vaarikaid, mustikaid, pistaatsiapähkleid. Mõnusat mässamist ja hääd nautimist 😊

Mari-Liisi Raua tort

RETSEPT
Mari-Liis Raud

PÕHI
10 datlit
1 dl mandleid
1 dl kookoshelbeid
¾ dl toortatart
suts soola
tilk vett
Purusta kõik koostisosad koos köögikombainis, kuni tekib veidi kleepuv purujas mass. Kasta käed märjaks ning suru segu ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja.

VANILLIKREEM
4 dl leotatud India pähkleid
1,5 dl sulatatud külmpressi kookosõli
¾ dl agaavisiirupit
2 dl vett
½ tl ehtsat vanilli
näpuotsaga soola
Pane kõik koostisained koos võimsasse kannmikserisse ja surista umbes minut, kuni tekib ühtlane siidine kreem. Vala kreem põhjale ja aseta sügavkülma umbes 40 minutiks hanguma.

MARJAKREEM
3,5 dl leotatud India pähkleid
1,5 dl vaarikaid
1,5 dl musti sõstraid
2 dl sulatatud külmpressi kookosõli
1 dl agaavisiirupit
½ värsket sidrunimahla
1 dl vett
näpuotsaga soola
Pane kõik koostisosad võimsasse kannmikserisse ja surista jälle umbes minut, kuni saad ühtlase siidise kreemi. Vala kreem koogivormi, tahenenud vanillikihile, raputa kook pealt siledaks ja aseta uuesti sügavkülma. Lase sel seal paar tundi seista kuni täieliku külmumiseni. Enne söömist võta kook terveks ööks (u 8 tunniks) tavakülmkappi sulama. Serveeri alati külmkapikülmalt.

Marita ja Madis Kallase Rabarberikook mandlikattega

RABARBERIKOOK MANDLIKATTEGA
Marita ja Madis Kallas

Mul ei ole köögi repertuaaris ühtegi tõsiseltvõetavat tordi retsepti. Saaremaal on hulgaliselt väga häid kohvikuid ja torditegijaid, kelle loomingut ma naudin hea meelega. Sestap ei ole ma ka soovinud ennast selles vallas harida, et jääks võimalus nautida neid suurepäraseid hõrgutisi, mida professionaalid valmistavad.

2020. aasta kevad on olnud teistmoodi, sellepärast olen valinud välja just ühe tavalise ja turvalise kevadise koogi. Rabarberikoogi retsepte on ilmselt sadu aga see on üks meie pere lemmikuid. Retsept pärineb tõenäoliselt mõnest aastatetagusest ajakirjast ning leiab igal hooajal tee meie lauale.

Palju õnne Kuressaarele ja head isu!

3 muna
3 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sidruni pressitud mahl
100 g võid
400 g rabarberit
Riivsaia

KATE
150 g mandlilaaste
1,5 dl suhkrut
150 g võid
1,5 dl 35% koort
1 sl heledat siirupit
1 tl kaneeli
Võita 24 cm läbimõõduga vorm ning puista üle riivsaiaga. Vahusta munad ja suhkur kohevaks. Sega omavahel jahu ja küpsetuspulber ning sõelu munavahu hulka. Sulata või ja sega sidrunimahlaga. Vala segu taignasse ning sega ühtlaseks. Kõige lõpuks puista hulka tükeldatud rabarber. Kalla tainas vormi ja küpseta 180 kraadises ahjus umber 20 minutit, kuni pealt on kuldne.
Katte jaoks sega kastrulis mandlilaastud, suhkur, või, koor (vahustamata), siirup ja kaneel. Kuumata keemiseni ning jätka keetmist keskmisel kuumusel pidevalt segades umbes 10 min, kuni segu on kuldse värvusega ja paksenenud. Võta koogipõhi ahjust välja, vala segu põhjale ja küpseta 200 kraadi juures veel 15 minutit (või kauem, sõltub ahjust).